M. Fedor sa zaujímal o postup profesionalizácie mb v Prešove

05.11.2004 Celý región

O rôzne aspekty procesu profesionalizácie Ozbrojených síl (OS) SR v podmienkach mechanizovanej brigády (mb) generála Rudolfa Viesta sa návštevou 4. novembra ...
O rôzne aspekty procesu profesionalizácie Ozbrojených síl (OS) SR v podmienkach mechanizovanej brigády (mb) generála Rudolfa Viesta sa návštevou 4. novembra jej veliteľstva v Prešove zaujímal štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) Martin Fedor. Svoj pobyt zaradil do širšieho skúmania situácie v slovenských OS v súvislosti s realizáciou ich reformy. Jedným z výsledkov má byť do 31. decembra 2006 stopercentná profesionalizácia.

Fedor konštatoval spokojnosť s vysokým stupňom regrutácie v Prešovskom kraji. Ako na tlačovej konferencii zvýraznil, veliteľ mb Miroslav Kováč ho informoval aj o problémoch predovšetkým s kvalitou uchádzačov o kontrakt s OS. Podľa štátneho tajomníka nie je dobrá ani situácia, keď záujem o pôsobenie v OS výrazne klesá od východných k západným regiónom SR.
Plneprofesionalizované vojsko musí mať aj dostatočné pokrytie službami. Fedor preto v tejto súvislosti avizoval, že vedenie rezortu obrany už nechce veľké a nákladné organizácie na správu služobných bytov. \"Lepším riešením je podľa nás využitie príspevku vojakovi na bývanie s využitím regionálneho koeficientu, \" povedal.
Fedor tiež informoval o situácii s prebytočným nehnuteľným a hnuteľným majetkom OS. Zvlášť veľa je nevyužívanej vojenskej techniky. \"Slovensko by sa jej malo zbaviť predajom v súlade so zákonmi, \" dodal.
Fedor sa v ten deň zúčastnil aj na pietnom akte pri príležitosti Dňa spomienky na zosnulých na mestskom cintoríne v Prešove. Veliteľstvo mb takúto spomienku zorganizovalo po prvýkrát. Večer vystúpil s prednáškou o reforme OS SR na diskusnom stretnutí prešovskej kancelárie Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku v rámci dlhodobého cyklu tzv. jour-fixe.
(jj)
 

Vyberte región